Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Απόλυση συναδέλφου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης – Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, καταγγέλλει τη μεθοδευμένη απόλυση συναδέλφου μας, που για οκτώ συναπτά έτη, εργαζόταν στο συμβολαιογραφείο της κας. Λεοντιάδου Ελένης, ένα από τα μεγαλύτερα συμβολαιογραφεία της Κατερίνης, τη στιγμή μάλιστα που σε 6 μήνες η εργαζόμενη θα έβγαινε στη σύνταξη.
Η απόλυση της συναδέλφου μας, μεθοδεύτηκε με σκοπό την μη καταβολή αποζημίωσης που δικαιούται.  Μετά την καταγγελία της απόλυσής της στο σωματείο, διαπιστώθηκε ότι για όσα χρόνια εργάζονταν στο συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο, δεν τηρούνταν οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.  Η εργοδότρια δεν χορηγούσε στην εργαζόμενη, το επίδομα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί του βασικού μισθού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μισθολογικές διαφορές που ξεπερνούν τις 13.000,00 Ευρώ, καθώς επίσης να διαφοροποιείται το ποσό της αποζημίωσης και οι ασφαλιστικές της εισφορές, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί η σύνταξή της.
Η εργοδότρια, φοβούμενη τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, «απείλησε» το σωματείο, ότι στην περίπτωση ελέγχου θα αναγκαστεί να απολύσει και άλλους εργαζόμενους, καθώς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα πρόστιμα που θα τις επιβληθούν, παραδεχόμενη με αυτόν τον τρόπο ότι όντως στο γραφείο της, καταπατούνται βασικά εργατικά δικαιώματα.
Προέβη δε σε απειλές ότι θα μηνύσει την τέως υπάλληλό της για υπεξαίρεση χρημάτων από το γραφείο της, προκειμένου να μη δώσει αποζημίωση.
Κατόπιν παρεμβάσεων του σωματείου και αφού δεν επιτεύχθηκε επίλυση των οικονομικών διαφορών της εργοδότριας με την εργαζόμενη, η υπόθεση οδηγήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου καταγγέλθηκε η παράνομη απόλυση. Την ίδια στιγμή, η εργοδότρια καλούσε την εργαζόμενη με εξώδικη πρόσκληση να γυρίσει στην εργασία της, προειδοποιώντας ότι θα εκλάβει την «αδικαιολόγητη» απουσία της ως οικιοθελή αποχώρηση και ισχυριζόμενη ότι δεν είχε προηγηθεί ποτέ απόλυσή της.
Καταγγέλλουμε στο λαό της Κατερίνης, στους εργαζόμενους που βιώνουν σήμερα στο πετσί τους την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξοπλίζει την εργοδοσία με νόμους-εκτρώματα, προκειμένου να διασφαλίζει τα κέρδη τους, την παράνομη απόλυση της συναδέλφου μας και τις όποιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για να μην της καταβληθούν τα δεδουλευμένα και η αποζημίωσή της.
Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους της πόλης, ιδιαίτερα τις γυναίκες, που στο όνομα της ανεργίας και της ημιαποσχόλησης, αναγκάζονται να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα, να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα που διεξάγεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο. Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποκτάει στις μέρες μας, ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ολοκληρωτική τους κατάργηση, πρέπει να πέσει στο κενό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο