Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι.
          Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, σε συνεδρίασή του, αποφάσισε τη συμμετοχή μας στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει το Π.Α.ΜΕ. ενόψει των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ. και της καθιερωμένης ομιλίας του πρωθυπουργού, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη και ώρα 6.30μμ στην Πλατεία Αριστοτέλους.
          Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας βιώνουμε τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης, για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, την πληρώνουμε όμως μόνο εμείς και μάλιστα πολύ ακριβά.
          Εργαζόμαστε σε έναν κλάδο που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε τρομερή άνθιση, συσσωρεύτηκαν τεράστια κέρδη σε μια μερίδα των εργοδοτών μας.  Βιώνουμε στο πετσί μας την αντίθεση του ποιος παράγει και ποιος καρπώνεται το κέρδος από τη δουλειά μας.  Στις εποχές της ανάπτυξης η θέση μας ήταν ακριβώς ίδια.  Σερνόμασταν στα δικαστήρια για την πενιχρή αύξηση των 80 λεπτών.  Από το 2002 οι εργοδότες μας, μέσω των εκπροσώπων τους, αρνούνταν πεισματικά να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.  Καταφεύγαμε στον ΟΜΕΔ, χάνοντας ουσιαστικά καίριες θεσμικές κατακτήσεις (απαγόρευση απόλυσης πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση κ.α.) για να παίρνουμε αύξηση 5€ το χρόνο.
          Σήμερα που η κρίση έχει γενικές επιπτώσεις και στο κλάδο, που η ανασφάλεια που δημιουργεί το άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων, καταγράφονται τεράστιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και όξυνση της ανεργίας.  Αξιοποιήθηκαν τα αντεργατικά τερατουργήματα-νόμοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου να έχουν υποστεί μειώσεις σε μισθούς, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με 4ωρα, 5ωρα και 6ωρα που όμως είναι 8ωρα και 10ωρα, απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, εφαρμογή εκ περιτροπής εργασία, δεκάδες απολύσεις.  Αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των συμβολαιογράφων που δεν απασχολούν προσωπικό.
          Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης.  Άγρια φορολογία, αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, αύξηση των δημοτικών τελών, των εισιτηρίων, εισφορές υπέρ ανέργων, 5ευρω στο δημόσιο νοσοκομείο, αύξηση των τιμών των φαρμάκων, κλείσιμο νοσοκομείων με ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της υγείας και της πρόνοιας, εμπορευματοποίηση της παιδείας.
          Ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν:
1.     «Νέο Ασφαλιστικό» με κόψιμο των επικουρικών συντάξεων και αναπηρικών συντάξεων. Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών για τους συνταξιούχους. Εκποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.
2.     «Αναμόρφωση» του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο «θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας».
3.     Επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ένα χρόνο ώστε να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης. 
4.      Κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας προς όφελος των εργοδοτών.
5.     Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 40% μέχρι 100%.
6.     Άμεση μετάταξη πλήθους προϊόντων (τρόφιμα - φάρμακα) από το χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ στον υψηλότερο 23% και νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
7.     Νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
8.     Επίσπευση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας που απέμεινε (ενέργεια, νερό, λιμάνια, μεταφορές).
9.     «Άνοιγμα» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, που θα ανοίξει το δρόμο στους μονοπωλιακούς ομίλους για την είσοδό τους σε κερδοφόρους τομείς της οικονομίας.
Είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα παρουσιαστούν σαν «αναγκαίες» προϋποθέσεις στο όνομα της «ανάπτυξης», η οποία θα βγάλει δήθεν τη χώρα από την κρίση. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί «νέες θέσεις εργασίας», οι οποίες θα δημιουργηθούν από τις επενδύσεις που θα έρθουν στη χώρα, θα υποσχεθεί ξανά «δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου». Θα δεσμευτεί ότι οι «θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο», ότι δε θα «ξαναπληρώσουν οι μη έχοντες» και ότι στο μέλλον θα «υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» και «δικαιότερες αμοιβές». 
«Εργάκι» που το έχουμε ξαναδεί, παίζεται χρόνια τώρα στις οθόνες μας και νοτίζει τη συνείδηση των εργαζόμενων με το φαρμάκι της «φλούδας ελπίδας».
Συνάδελφοι.
Για να μετατρέψουμε τη φλούδα ελπίδα σε ελπίδα αισιοδοξίας για τη ζωή που δικαιούμαστε, πρέπει να κλείσουμε τις οθόνες, να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς – κόμματα και εργοδοτικούς συνδικαλιστές - που χρόνια τώρα με την πολιτική τους, στερούν από τους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους, για να πλουτίζουν οι τράπεζες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι. 
Να σκεφτούμε όχι μόνο το σήμερα και το πως θα τη βολέψουμε, αλλά το αύριο, το μέλλον που και εμείς με τη στάση μας, δημιουργούμε για εμάς τα παιδιά μας.
Να κάνουμε την οργή και την αγανάκτηση οργανωμένο αγώνα για τη ριζική ανατροπή αυτής της κοινωνίας.  Να δυναμώσουμε το μέτωπο της αντίστασης, της απειθαρχίας και της αντεπίθεσης, μαζί με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που δίνουν καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες, με τα ταξικά σωματεία, τα παιδιά μας, τους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, τους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ – ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ,
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 6.30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΣΤΙΣ 5.30μμ  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη 29/8/2011
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ