Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Συμμετοχή στην εβδομάδα δράσης για μέτρα στήριξης του συστήματος υγείας

 


Θεσσαλονίκη 20/11/2021

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

            Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Νομού Θεσσαλονίκης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας - Χαλκιδικής, αποφάσισε τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην εβδομάδα δράσης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας από τις 22 έως 28 Νοεμβρίου και τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων την Πέμπτη 25/11 στις 18:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Την ώρα που συνεχίζεται η επικίνδυνη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή,  με τα νοσοκομεία να έχουν ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, σε πολλούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στις σχολές. Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, στην Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Για αυτή την κατάσταση υπάρχουν συγκεκριμένοι ένοχοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι η σημερινή, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ακολουθούν αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης της δημοσίας υγείας. Τις πολιτικές που κλείνουν νοσοκομεία και δεν προσλαμβάνουν υγειονομικό προσωπικό. Είναι αυτοί που βάζουν στην ίδια ζυγαριά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτή την κατάσταση τα παραδείγματα από τα νοσοκομεία μιλάνε από μόνα τους:

·       Στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ, όπου ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Στο ΓΝ «Παπαγεωργίου» από 14 χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΑΧΕΠΑ, από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3, είτε επειδή μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν.

·       Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι τραγικά υποστελεχωμένο και κτιριακά επικίνδυνο, δημιούργησαν χωρίς υποδομή και προσωπικό, ούτε καν φιάλες οξυγόνου, κλινική COVID για ψυχιατρικούς νοσηλευόμενους.

·       Στο «Θεαγένειο» ΑΝΘ, αιματολογικές, κυτταρολογικές και άλλες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού που βγήκε σε αναστολή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνολικά ξεπερνούν τις 200, ενώ την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17%.

Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να βγούμε μπροστά, εμείς οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουμε άμεσα την λήψη μέτρων ενίσχυσης για το σύστημα υγείας, την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Να παλέψουμε για μετρά υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλείας, για να αλλάξει η κατάσταση στα ΜΜΜ στην πόλη μας.

Μαζί με όλα τα παραπάνω εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά την μάχη με την πανδημία μέσα στα νοσοκομεία, που έχουν στερέψει από υπομονή, αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν την ενίσχυσή του συστήματος υγείας.

 Εδώ και τώρα παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και διεκδικούμε:

·       Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. 

·       Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή   Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

·       Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

·       Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

·       Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

·       Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

·       Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

·       Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

·       Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 25/11/2021 και ώρα 6.30μμ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η Πρόεδρος                                                              Η Γενική Γραμματέας

 Ευαγγελία Μάγγου                                                  Κυριακή Κωνσταντινίδου