Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Για το δικαστήριο κατά της συναδέλφου μας Γ.Γ. του Συλλόγου



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αριστοτέλους 32, (Ε.Κ.Θ.-6ος όροφος)

Τηλ. 2310-223568

email: sisthess@otenet.gr
www.sumbolaioypalliloi.blogspot.gr



Αρ. Πρωτ. 259                                                                                                   Ημερομηνία:  4/10/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, επί σειρά ετών υπέγραφαν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή καλύπτονταν από διαιτητικές αποφάσεις που είχαν Πανελλαδική ισχύ. Η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ήταν διετής και αφορούσε τα έτη 2008-2009. Η εν λόγω Σ.Σ.Ε. καταγγέλθηκε το Γενάρη του 2010.
            Σύμφωνα με τις διατάξεις του μνημονιακού Ν.4046/2012, οι όροι της άνω κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έχουν ενσωματωθεί στους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας και τυχόν τροποποίηση των όρων της ατομικής σύμβασης εργασίας, απαιτεί τη συμφωνία των εργαζομένων.
            Στον κλάδο μας, ύστερα από την ψήφιση του άνω Νόμου, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν μια πρωτόγνωρη επίθεση στα δικαιώματά τους. Οι εργοδότες προχώρησαν σε μονομερείς μειώσεις μισθών κατά 22%. Κατόπιν απαίτησαν από τους εργαζόμενους τη μετατροπή των ατομικών συμβάσεων τους σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή σε περαιτέρω μείωση του μισθού τους. Χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ύστερα από έντονη πίεση και τελικά υποχώρηση των εργαζόμενων, μειώνοντας τους μισθούς τους, με αποτέλεσμα τη μείωση τους κόστους της απόλυσης.
            Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου μας, αταλάντευτα, στάθηκε στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, σήκωσε τη σημαία του αγώνα για υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. και μέσα από συλλογικές διαδικασίες κατέθεσε πρόταση Σ.Σ.Ε. στον αντίστοιχο εργοδοτικό φορέα. Πήρε πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλα σωματεία του κλάδου πανελλαδικά. Οργάνωσε τη δράση του ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος απροστάτευτος από τη λυσσαλέα επίθεση που είχε εξαπολυθεί.
            Σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός των εργαζομένων διατηρεί τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές τους συμβάσεις. Δεν έχουν υποκύψει στους εκβιασμούς, εκφοβισμούς και ψυχολογική πίεση που τους ασκείται. Πρόκειται για έναν κλάδο, που όλα τα προηγούμενα χρόνια σημείωνε τεράστια κερδοφορία, ικανή να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του κύκλου των εργασιών των συμβολαιογράφων.
            Οι εργοδότες προχωρούν σε νέα επίθεση στα δικαιώματά μας.
Εργοδότρια, με αγωγή της ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, αιτείται τη μείωση του μισθού εργαζόμενης στο επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι Γενική Γραμματέας του Συλλόγου μας.  
            Η αγωγή κατατέθηκε ύστερα από άρνηση της εργαζόμενης να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού κατά 40% περίπου και την άσκηση από πλευράς της εργοδότριας ψυχολογικής πίεσης, με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων της.
            Όπως προτάσσει το ήθος και οι αξίες των πρωτοπόρων συνδικαλιστών που βρίσκονται αταλάντευτα στο πλευρό και με τα συμφέροντα των εργαζομένων, η συνάδελφός μας, με τη στάση της υπερασπίζεται το θεσμό των Σ.Σ.Ε. και όλους εκείνους τους εργαζόμενους που διατηρούν τους όρους εργασίας και αμοιβής που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση, όλους εκείνους με το πιστόλι στον κρόταφο αναγκάζονται να υπογράψουν ατομική σύμβαση και όλους εκείνους που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και έχασαν τη δουλειά τους.
            Σήμερα, είναι επιβεβλημένη η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, που θα επαναφέρει τους όρους εργασίας και αμοιβής στο καθεστώς προ κρίσης και σε αυτή την κατεύθυνση το Δ.Σ. του σωματείου μας θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη.
Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Νομού Θεσσαλονίκης & Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας,
Α) συνυπογράφει το κάλεσμα των Ομοσπονδιών και των Σωματείων για την οργάνωση του αγώνα και τη διεκδίκηση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων,
Β) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 κατά τις ώρες 9.00-13.00 και σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια στις 9.00π.μ. και
Γ) καλεί τα σωματεία της πόλης και τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα του σωματείου και να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης.

Για το Δ.Σ.