Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Μεγάλη νίκη του σωματείου μας για όλους τους εργαζόμενους



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μεγάλη νίκη των ταξικών δυνάμεων για όλους τους εργαζόμενους
Η προσπάθεια της εργοδοσίας να παρέμβει στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων, κατακρεουργώντας τα όποια δικαιώματα τους έχουν απομείνει, έπεσε στο κενό.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την αγωγή που ασκήθηκε σε μέλος της Διοίκησης του Σωματείου και συγκεκριμένα στη Γ.Γ. του, Καλλιρόη Παπάζογλου, με την οποία η εργοδότρια ζητούσε να καθορίσει το δικαστήριο το μισθό της εργαζόμενης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα (περί απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών), δικαιώνει τον αγώνα του Σωματείου και την προσπάθειά του να διατηρηθούν οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης, που μετά τη λήξη της ενσωματώθηκαν στους όρους των ατομικών συμβάσεων και η οποιαδήποτε μεταβολή τους απαιτεί τη συναίνεση των εργαζομένων. Η απόφαση είναι σαφής, οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως «οιονεί ενοχικοί όροι», μπορούν να τροποποιηθούν είτε με νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, είτε με ατομική συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.
Η συγκεκριμένη αγωγή δεν ήταν προσωπική υπόθεση της εργαζόμενης, αλλά είχε στόχο:
·         όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις και τον εκφοβισμό της απόλυσης και διατηρούν στις ατομικές τους συμβάσεις τους όρους της Σ.Σ.
·         το χτύπημα της συνδικαλιστικής ιδιότητας της εργαζόμενης, που ως όφειλε απέναντι στους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, με τη στάση της να μην υποκύψει στον εκβιασμό, υπηρέτησε τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων του κλάδου,
·         την πτώση του ηθικού των εργαζομένων, την καλλιέργεια του φόβου και της απογοήτευσης, ώστε να μείνουν μακριά από την οργανωμένη αντίσταση στα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή τους, την υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων τους.
Ο κλάδος την τελευταία πενταετία έχει υποστεί τεράστια πλήγματα. Τα στοιχεία του σωματείου στην Κεντρική Μακεδονία, μετά τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, δείχνουν ότι περίπου το 25% των εργαζομένων οδηγήθηκε στην πρόωρη συνταξιοδότηση, ύστερα από έντονες πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Πολλές δεκάδες εργαζομένων οδηγήθηκαν στην ανεργία, οι περισσότεροι γιατί δεν υπέκυψαν στις πιέσεις για αλλαγή των συμβάσεων τους, που είχαν ως στόχο τη μείωση του κόστους της αποζημίωσης. Δεκάδες εργαζομένων που οδηγήθηκαν στην αλλαγή των συμβάσεων τους από πλήρη σε μερική απασχόληση, διατηρώντας τους κανονιστικούς όρους της συλλογικής σύμβασης ως βάση υπολογισμού του μισθού τους. Μερική απασχόληση που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπερπλήρης. Στο σωματείο καταγγέλθηκαν περιπτώσεις που οι εργοδότες ζητούσαν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πρόσχημα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μόνο, χωρίς να αλλάζει ο μισθός τους. Επίσης καταγγέλθηκαν περιπτώσεις που μονομερώς μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων, εφαρμόζοντας τους νόμους κατά πως τους βόλευε.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, το Δ.Σ. του Συλλόγου, ανέπτυξε δράση στην κατεύθυνση να μην υπογραφούν ατομικές συμβάσεις, να μην μειωθούν οι μισθοί, υπερασπίστηκε εργαζόμενους που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, αλλά κυρίως δεν σταμάτησε στιγμή να αναδεικνύει την ανάγκη να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση που θα αναπληρώνει τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι από την εφαρμογή των μνημονίων και θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Στην κατεύθυνση αυτή είχε επεξεργαστεί σχέδιο συλλογικής σύμβασης που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης τόσο μέσα στους κόλπους του σωματείου όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο με τα ταξικά σωματεία του κλάδου.
Η υπόθεση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, δεν αποτελεί καθήκον μόνο των διοικήσεων των σωματείων, ούτε θα υπογραφεί με ευχές ή αυτόματα με την τυχόν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και εξαρτάται από την πίεση που θα ασκηθεί από τους ίδιους, την ανάπτυξη του αγώνα που δεν θα περιορίζεται στα στενά πλαίσια του κλάδου. Απαιτεί τη μαζική συμμετοχή και τη συσπείρωση στα σωματεία.
Οι εργαζόμενοι έχουμε στα χέρια μας ένα όπλο για τη συνέχιση του αγώνα μας για να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Η θετική υπέρ των εργαζομένων δικαστική απόφαση δικαιώνει τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΟΜΑΣΤΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΗ και ώρα 5.00μμ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ και ώρα 7.00μμ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ – ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ 6-7-9-10 ΑΠΡΙΛΗ