Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Ψήφισμα της Γ.Σ. για την αύξηση του κατώτατου μισθού


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Η Γ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης και Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην ξεγελαστούν από τα ψίχουλα που πέταξε στους εργαζόμενους με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στον κλάδο η αύξηση στον κατώτατο μισθό, αφορά κυρίως εργαζομένους που προσλήφθηκαν την τελευταία 3ετία και δεν ξεπερνά το 20-25%, μιας και οι περισσότεροι εργαζόμενοι καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση, η οποία αν και καταγγέλθηκε το 2010, οι όροι της έχουν ενσωματωθεί στους όρους των ατομικών συμβάσεων, σύμφωνα με το Ν.4046/2012.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα συμβολαιογραφεία, εργάζεται στο ίδιο γραφείο πολλά χρόνια, λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου της εργασίας. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είτε προσλήφθηκαν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, είτε αναγκάστηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο να μετατρέψουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, για τους εργαζόμενους στον κλάδο, η αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση, ακόμα και καλοπροαίρετα κάποιος να το δει, αφορά πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων και δεν αντιστοιχεί στο ποσοστό που βαυκαλίζεται η κ. Αχτσιόγλου, αλλά εφαρμοζόμενο στις συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι πολύ μικρότερο. Αποτελεί κοροϊδία.
Για τους εργαζόμενους που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθούς τους και ταυτόχρονα είχαν τεράστιες απώλειες λόγω της αύξησης της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ και κάθε λογίς χαρατσιού που τους επιβλήθηκε, η μόνη απάντηση είναι ο αγώνας για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην τσιμπήσουν στις προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης.
Θυμίζουμε ότι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού ακολούθησαν μια σειρά ανακοινώσεις ενώσεων των επιχειρηματιών που καλούν την κυβέρνηση να ισοσταθμήσει την αύξηση των λίγων ευρώ που έδωσε με πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, επιδοτήσεις και μείωση της φορολογίας.
Θυμίζουμε ότι, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωση του αφορολόγητου και ότι σύντομα θα πάρει πίσω ότι έχει δώσει, μιας και θα φορολογούνται εισοδήματα άνω των 420€.
Θυμίζουμε ότι, στην ουσία ενεργοποιείται ο μνημονιακός νόμος Βρούτση, παρόλο που η κυβέρνηση σκίζει τα ιμάτιά της ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, σύμφωνα με τον οποίο έχουν καταργηθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να αποφασίζει το ύψος του μισθού και να τον μειώνει όποτε κρίνεται ότι η οικονομία δεν πάει καλά.
Θυμίζουμε ότι, η κυβέρνηση έχει καταψηφίσει την πρόταση νόμου που συντάχθηκε από πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, που αποτελούσε κατά τα λεγόμενά της, τον πρώτο νόμο που θα έφερνε σε ψήφιση στη Βουλή.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Απαιτούμε τώρα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΣΤΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΡΙΚΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

3/2/2019