Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Για τον Κορονοϊό...



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Συνάδελφοι.
Και η χώρα μας πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «Κορονοϊό», η εμφάνιση του οποίου βγάζει στην επιφάνεια τις ελλείψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η υποστελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων, οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, οι συνθήκες «πολέμου» στις εφημερίες, τα δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, είναι η πραγματικότητα που, παρά τα καθησυχαστικά λόγια της κυβέρνησης περί «θωράκισης» της χώρας, προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχία.
Η ανησυχία για εργαζόμενους του κλάδου, που από τη φύση της δουλειάς, έρχονται σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους καθημερινά, στοιβάζονται στις αίθουσες των εφοριών και άλλων Υπηρεσιών (Υποθηκοφυλακεία, Κτηματολόγια, Εφορίες, Δήμους), είναι απολύτως δικαιολογημένη. Εκτός αυτού, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο, είναι γυναίκες, έχουν παιδιά στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, που η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, τα κακώς συντηρημένα σχολικά κτίρια λόγω της υποχρηματοδότησης, έρχονται να αυξήσουν την ανησυχία τους.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση:
1.       να προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και στη μονιμοποίηση όλου το προσωπικού που εργάζεται με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, για την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ,
2.       να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
3.       να προμηθεύσει όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας με φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής,
4.       να διαθέσει όλα τα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ώστε να παταχτεί η αισχροκέρδεια,
5.       να εξασφαλίσει την ιατρική παρακολούθηση, την επαρκή υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές,
6.       να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και να καλυφθούν όλα τα κενά σε Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας.
7.       να αυξήσει τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, με άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια νέων και επισκευή όσων λεωφορείων έχουν τεθεί σε ακινησία, την καθημερινή απολύμανσή τους.
8.       να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
·         σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.
·         σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί, ή ηλικιωμένο, ή αν είναι κλειστό το σχολείο, ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
Απαιτούμε από τους εργοδότες και τους φορείς τους:
·         σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν σε εμφανή σημεία επαρκή αντισηπτικά υγρά, προμήθεια απευθείας υγειονομικού υλικού και διάθεσή του σε όλους τους εργαζόμενους (μάσκες - ατομικά αντισηπτικά - γάντια μιας χρήσης),
·         παροχή ατομικού εξοπλισμού σε όλους τους εργαζόμενους (τηλεφωνικές συσκευές, ακουστικά, πληκτρολόγιο),
·         να πάρουν έκτακτα μέτρα επιμελούς και συχνής καθαριότητας των γραφείων τους, με χρήση ενδεδειγμένων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων καθαριστικών, εργασία που οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολύτως καμία υποχρέωση να παρέχουν.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου, καλεί όλους τους εργαζόμενους, να ενημερώνουν το Σύλλογο, για καθετί που τους προκαλεί ανησυχία, τους προβληματίζει, για κάθε αυθαιρεσία τόσο στο χώρο δουλειάς, όσο και γενικότερα, ώστε οργανωμένα και έγκαιρα να παρεμβαίνουμε, ζητώντας τη λύση των όποιων προβλημάτων.
Τέλος, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους του κλάδου, ότι η παροχή εργασίας από το σπίτι, για όποιον χρειαστεί να περιοριστεί προσωρινά, είναι παράνομη, δεν προβλέπεται από καμία Σ.Σ.Ε. και δεν υπάρχει καθορισμός των όρων παροχής και αμοιβής τέτοιων μορφών εργασίας.
 Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                              Η Γεν. Γραμματέας
 Ευαγγελία Μάγγου                                    Καλλιρρόη Παπάζογλου