Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 9 Απριλίου 2009 στα Γιάννενα, η 9η Πανελλαδική Συνάντηση των Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης – Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας.
Στην Πανελλαδική Συνάντηση συναντήθηκαν εκπρόσωποι Δ.Σ. και εργαζόμενοι από 9 πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Κοζάνη, Πάτρα, Γιάννενα, Βόλος), ενώ αγωνιστικό χαιρετισμό έστειλαν τα Δ.Σ. των κλαδικών σωματείων της Αθήνας, της Θράκης και της Κρήτης.
Η 9η Πανελλαδική Συνάντηση, πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη για την εργατική τάξη της χώρας και μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.  Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν της συνέπειες της κρίσης, καταστρατηγώντας κεκτημένα δικαιώματα σε όλους τους τομείς. Μέσα σε ένα κύμα απολύσεων, βάρβαρων αλλαγών των εργασιακών σχέσεων με μειώσεις μισθών και ωραρίων, με εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας σε δεκάδες χώρους δουλειάς και χωρίς να έχει υπογραφεί Σ.Σ.Ε. για έτη 2010 και 2011.
Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκαν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών μας στο δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης και η ένταση της επίθεσης το επόμενο διάστημα, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων, μιας και θα μετατραπούν από δημόσιοι λειτουργοί σε επιχειρηματίες που θα λειτουργούν στα πλαίσια της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.
Το μήνυμα που προκύπτει μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση, ήταν σαφές: Πληρώσαμε ήδη πολλά στην περίοδο της λεγόμενης ανάπτυξης εδώ και χρόνια.  Λιτότητα, αφαίρεση δικαιωμάτων, αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, ιδιωτικοποίηση της υγείας, μισθοί πείνας, άγρια φορολογία.  Πληρώσαμε ήδη αρκετά. Φτάνει.  Την κρίση να πληρώσουν όλοι αυτοί που αύξησαν τα πλούτη τους με το δικό μας ιδρώτα. Στην επίθεση που εξαπολύεται από κυβέρνηση και εργοδότες, οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο όπλο από τον ενωμένο, ταξικό, διαρκή, συντονισμένο και ενιαίο αγώνα. Εκφράστηκε η αντίθεσή μας στα μέτρα που πάρθηκαν με την δήθεν υπόδειξη της Τρόϊκας, καταδικάστηκαν οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αποφασίστηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις Πανελλαδικού χαρακτήρα, που θα κλιμακώνουν τον αγώνα και καθορίστηκε το πλαίσιο με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας:
·        Κατώτερος μισθός 1400€.
·        Κατώτερη σύνταξη 1.120,00 Ευρώ. Υποχρεωτικά σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.  Μείωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, στα 60 οι άντρες, στα 55 οι γυναίκες.  Επαναφορά των ευνοϊκών διατάξεων για συνταξιοδότηση στα 50 με ανήλικο παιδί.  Απαγόρευση απόλυσης 5 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.
·        Επίδομα ανεργίας 1.120,00 Ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, με πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Συνυπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
·        Προστασία της Κυριακής Αργίας με νομοθετική κατοχύρωση, κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
·        Νομοθετική κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και της εκ περιτροπής εργασίας.
·        Ενιαίο συνεχόμενο 8ωρο σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
·        Ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές. Ειδικώτερα για τους εργαζόμενους στον κλάδο, δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες κ.λπ., καθώς και παροχή φυσιοθεραπειών του αυχένα 1 μήνα το χρόνο, μέσω θέσπισης κρατικού σώματος ιατρών εργασίας.
Ειδικά μέτρα για τον κλάδο, που κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από γυναίκες:
·        Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη. 
·        Μειωμένο ωράριο μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου.  Διπλασιασμός των γονικών αδειών.  Γονικές άδειες σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού, καθώς και για την εκπαιδευτική του παρακολούθηση.
·        Απαγόρευση απόλυσης 5 χρόνια μετά τον τοκετό.
Εξειδικευμένα αιτήματα του κλάδου:
·        Υπερασπιζόμαστε τα επιδόματα α) πολυετίας στον κλάδο και β) πολυετίας στον ίδιο εργοδότη. Απαιτούμε το επίδομα πολυετίας στον ίδιο εργοδότη να υπολογίζεται στα 7 χρόνια και το επίδομα πολυετίας στον κλάδο στα 5 χρόνια.
·        Απαιτούμε επίδομα τέκνων από το 1ο παιδί.
·        Η συλλογική σύμβαση να είναι μονοετής και να χωρίζεται σε δυο εξάμηνα.
·        Στις περιπτώσεις ημιαπασχόλησης και ελαστικών μορφών απασχόλησης, να υπολογίζεται ως βασικός μισθός ο εκάστοτε ισχύον προσαυξημένος κατά 25%.
·        Στο τέλος του χρόνου πριμ παραγωγικότητας, λόγω της αύξησής της με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, ίσο με μισό μισθό σε κάθε εργαζόμενο.
·        Επίδομα ξένης γλώσσας με κατοχή πτυχίου Proficiency 5%.
·        Επίδομα 5% για τους εργαζόμενους που ασχολούνται με το εξειδικευμένο κομμάτι της φορολογίας ακινήτων (έκδοση αντικειμενικών αξιών, επεξεργασία δηλώσεων φόρων).
Μέσα από την 9η Πανελλαδική Συνάντηση βάζουμε τον πήχη ψηλά όχι για να τον κοιτάμε, αλλά όπως τονίστηκε, για να τον περάσουμε και είμαστε πεισμένοι πως ο αγώνας μας θα μας δικαιώσει.
Το Δ.Σ. του Σ.Υ.Σ.Ν.Θ-Κ.&Δ.Μ.