Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 2012 και ώρα 6.30μμ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χτες κατατέθηκε το πρώτο εφαρμοστικό νομοσχέδιο - κι αυτό με τη μορφή του κατεπείγοντος - που περιλαμβάνει:
1. Δραστικές περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2012.
2. Ρύθμιση για την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων.
3. Την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων δομών Υγείας, με ομαδοποίηση σε ενιαία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με κοινό προϋπολογισμό των 82 νοσοκομείων που προέκυψαν από τη συγχώνευση των 132.
4. Την κατάργηση των 5 ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας.
5. Την απελευθέρωση του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακείων.
6.Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων «ευρέσεως εργασίας» (δουλεμπορικά) για να ασκούν ανεμπόδιστα την «ενοικίαση εργαζομένων».
7. Ρύθμιση με την οποία έρχεται υποκριτικά να αναγνωρίσει νομικά τους αστέγους, για τους οποίους προαναγγέλλει την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων.
Οπως διευκρίνιζαν χτες κυβερνητικές πηγές, οι μειώσεις στους κατώτερους μισθούς και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, που ψηφίστηκαν με το μνημόνιο, δε θα συμπεριληφθούν σε εφαρμοστικό νόμο, αλλά θα ενεργοποιηθούν άμεσα με Υπουργικές Αποφάσεις.
Στην εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το νέο βάρβαρο πακέτο καθώς και τα μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» των 325 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχουν ημερομηνία λήξης. «Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν, βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Τα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συμπεριληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο που κατατέθηκε προβλέπουν:
  • Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Μείωση κατά 12% στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν). Για το ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης. Το συνολικό ποσό που θα αφαιρείται από τους συνταξιούχους μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • Δραστικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Με μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ, 15% από 251 έως 300 ευρώ και 20% από 301 ευρώ και πάνω. Από τις συγκεκριμένες περικοπές θα αφαιρούνται σε ετήσια βάση 300 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους όλων των επικουρικών ταμείων.