Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ψήφισμα για την κατάσταση στην εκπαίδευση και τον αγώνα των εκπαιδευτικών

Η Γενική Συνέλευση  του Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης – Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που άνοιξε τα σχολεία χωρίς να πάρει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των μαθητών και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση. 
Στον αντίποδα ψήφισε τόσους νόμους που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στην καθαριότητα και φύλαξη. Αύξησαν το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και προχωρούν στην κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων. Αντί να κάνουν μόνιμες προσλήψεις και να καλύψουν τα τεράστια κενά, προχώρησαν σε 3μηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών. Μεγάλος "κόφτης" προωθείται ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς στην παράλληλη στήριξη, με το κόστος να βαραίνει τις οικογένειές μας. Γέμισαν τις αυλές των σχολείων με κοντέινερ για να στοιβάξουν τα νήπια και τα προνήπια. Προχωράνε αποφασιστικά στη μεγαλύτερη σύνδεση των σχολείων με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, με σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων που στο όνομα της "αυτονομίας" θα βρίσκουν λεφτά μόνα τους από επιχειρηματίες-χορηγούς που θα παρεμβαίνουν και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και στον τρόπο λειτουργίας τους. Φτιάχνουν σχολεία, τάξεις και μαθητές πολλών ταχυτήτων, που ο καθένας "θα τρέχει" ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας, της σχολικής μονάδας, της γειτονιάς, με εκπαιδευτικούς εσαεί όμηρους των ελαστικών σχέσεων εργασίας και κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης εργασίας και στη δημόσια εκπαίδευση.
Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να αρνείται να δώσει μισό ευρώ για τις μορφωτικές ανάγκες και την υγεία των παιδιών μας και ταυτόχρονα να υπογράφει συμφωνίες για φρεγάτες και όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας, που θα παρέχει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση, που θα τους δίνει χωρίς διαχωρισμούς όλα τα εφόδια για την ενήλικη ζωή. Ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες υποδομές και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία.
Απαιτούμε γενναία κρατική χρηματοδότηση και άμεσα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών, καταδικάζουμε τα μέτρα καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον τους.